Vind hier je trainer

Onderdeel van PsyNed

Doe de mindfulness zelftest!

Vraag je je af of mindfulness iets voor jou zou kunnen zijn? Test jezelf, je krijgt direct online de uitslag middels een videoboodschap!

 

Over Jon Kabat-Zinn en de geschiedenis van Mindfulness

De geschiedenis van Mindfulness komt van heel dichtbij en heel ver weg...

De oorsprong van de huidige trainingen en technieken liggen in Boeddhistische psychologie. Mindfullness is de zevende stap in het achtvoudige pad tot verlichting zoals onderwezen door Siddhartha Gautama Boeddha. Monniken als Thich Nhat Hanh brachten vanaf midden vorige eeuw het werk en de leer meer bekendheid.

Dr. Jon Kabat-Zinn
Onder meer bij Dr. Jon Kabat-Zinn. Deze professor aan de Universiteit van Massachusetts haalde Mindfulness uit zijn religieuze context en ontwikkelde er, in de tweede helft van de twintigste eeuw een programma mee. In eerste instantie om chronisch zieken te helpen. Het programma was succesvol en sindsdien is het door meerdere mensen in de medische wereld ontwikkelt tot een training voor mensen met en zonder psychische of lichamelijke klachten. Psychologen ontwikkelden de technieken als onderdeel van gedragstherapie.

Onderzoek met en zonder klachten
De afgelopen dertig jaar is Mindfullness veelvuldig onderdeel geweest van onderzoek. Al met al wijst het erop dat ook de wetenschap onderschrijft dat Mindfulness een waardevolle bijdrage kan leveren in de behandeling van pijn, stress, angsten, eetstoornissen, verslaving en om de terugval in depressie te voorkomen. Ook bij mensen zonder lichamelijke klachten heeft Mindfulness een positief effect. Letterlijk. Mensen die Mindfulness trainingen uitoefenen hebben meer weerstand en herstellen sneller van een negatieve ervaring.

Stress reductie
Het afgelopen decennium heeft Mindfulness in de praktijk bewezen een uitgelezen middel te zijn bij het behandelen van stress gerelateerde klachten. Mindfulness verlicht stress en verhoogt positiviteit.