Vind hier je trainer

Onderdeel van PsyNed

Doe de mindfulness zelftest!

Vraag je je af of mindfulness iets voor jou zou kunnen zijn? Test jezelf, je krijgt direct online de uitslag middels een videoboodschap!

 

Mindfulness bij stress en pijn

Confrontatie niet uit de weg gaan
Het hoort nu eenmaal bij het leven. Stress. Pijn. Tegenslag. Daar doen we niks aan.
Maar het is niet fijn; stress, pijn en tegenslag. Dus je wilt het het liefst zo min mogelijk. Dat is je ook van jongs af aan geleerd. Hartstikke logisch.

Dus eigenlijk ben je, om jezelf te beschermen, in elke situatie heel druk bezig met het analyseren van de kans op stress, pijn en tegenslag. De hele tijd. Kan zij me pijn doen? Hoe moet ik daarop reageren? Waar komt dat gevoel vandaan? Hoe lang moet ik dit nog verduren? Enzovoort enzovoort.

Daardoor zit je nogal verkrampt in elke situatie. Of, beter, je hangt erboven. Je kijkt, denkt vooruit, droomt weg, zoekt vergelijkbare situaties in je verleden. Je bent o-ver-al, behalve in dat moment.
Zeker als je in een situatie van pijn, stress of tegenslag zit kan het je behoorlijk opvreten. Alle zorgen, gedachten en gepieker eromheen. Maar het laat je niet los.

De Mindfulness training leert om niet om de hete brei heen te draaien. De pijn is de pijn. De stress, de stress. En de tegenslag, de tegenslag. Wat je er in je hoofd ook omheen bouwt. Je leert het recht in de ogen te kijken, en er doorheen te gaan. De pijn blijft de pijn. Maar door het niet oneindig uit te smeren, er aan te gaan zitten peuteren en analyseren kun je het ook weer makkelijker loslaten.

Doe de zelftest! 
Wil je weten of mindfulness wat voor jou is? Test dan jezelf en doe de mindfulness testdeze test duurt ongeveer 3 minuten en je krijgt direct online de uitslag.