Vind hier je trainer

Onderdeel van PsyNed

Doe de mindfulness zelftest!

Vraag je je af of mindfulness iets voor jou zou kunnen zijn? Test jezelf, je krijgt direct online de uitslag middels een videoboodschap!

 

wat is mindfulness?

Mindfulness is een stroming die ingaat op de bewustwording van zintuiglijke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder dat je hier direct een oordeel aan hangt. 'Mindful leven' is leven in het hier en nu, wat leidt tot mentale rust. Dit kan bereikt worden via trainingen en aandachtsoefeningen met bijvoorbeeld een psycholoog.

Dagelijkse routine: je bent er wel, maar eigenlijk ben je er niet

Mindfulness. Mindful is het Engelse woord voor ‘aandacht’, ‘opmerkzaam’. Mindfulness kun je dus het beste lezen als ‘aandachtigheid’, ‘opmerkzaamheid’.
In het dagelijks leven is het maar wat moeilijk om die aandacht er de hele tijd bij te houden. Er gebeurt ook zo veel. Je hebt zo veel ‘aan je hoofd’. En alles wat je ziet, doet of meemaakt zet je wel ergens aan het denken - iets van vroeger, zorgen die je hebt, dromen over de toekomst. En voor je het weet ben je ‘weer’ weg.

De Mindfulness-techniek

Welnu, Mindfulness leert je technieken om je hoofd er helemaal bij te houden. En niet meteen je oordeel klaar te hebben; het niet meteen een stempeltje te geven, te archiveren en hups weer door te gaan. Maar de dingen te zien voor wat ze zijn. Te accepteren zoals ze zijn. Wat vervelend is kun je niet altijd meteen veranderen. Het is voor de meeste mensen bevrijdend dat te kunnen zien.

Weg met die gekleurde bril

Je moet het zo zien. Eigenlijk leef je je leven, kijkend door een gekleurde bril. Je weet wat je van de wereld om je heen vindt. Dat is stom. Die is irritant. Dat leg ik naast me neer. En als dat gebeurt, dan zullen ze me horen! Die bril is heel logisch en ook hartstikke handig - het stelt je in staat om veel tegelijkertijd te kunnen, veel informatie te kunnen verwerken en het heeft je gebracht waar je nu bent. Met Mindfulness zet je die bril af.

Die kleuren! Die kleuren! De meeste mensen schrikken zich een hoedje op het moment dat het ze lukt de bril af te zetten en het hier en nu te nemen voor wat het is.

Niet even een truukje, het is een proces

Met Mindfulness leer je hoe je de wereld neemt voor wat ze is. In alle rijkheid. In alle schoonheid. In alle pijnlijkheid. Dat is geen kunstje wat je jezelf eventjes aanleert. De technieken zijn de basis van een proces.

Het leven van alledag is weerbarstig en het zal heus niet altijd even makkelijk zijn ‘mindful’ te wezen. Door met regelmaat aandacht te geven aan emoties en gevoelens ontwikkel je jezelf. Dat proces maakt je bewuster van de dingen die je doet, waarom je ze doet en van waaruit je ze doet. Dat inzicht geeft je de ruimte en vrijheid je leven te leven op jouw manier.

Doe de zelftest! 

Wil je weten of mindfulness wat voor jou is? Test dan jezelf en doe de mindfulness testdeze test duurt ongeveer 2 minuten en je krijgt direct online de uitslag.